in Webdesign

Websites worden steeds vaker bekeken met een mobiel of tablet. Binnen vijf jaar overtreft het aantal mobiele internetgebruikers zelfs het aantal desktopgebruikers. De hoogste tijd om bij het ontwerpen en ontwikkelen van een website hiermee rekening te houden. Waar voorheen nog een aparte mobiele site ontwikkeld moest worden kan nu Responsive webdesign toegepast worden.

“Responsive webdesign: het creëren van websites die zich naadloos aanpassen aan de omgeving van de gebruiker, gebaseerd op apparaat, afmeting, resolutie, technische mogelijkheden beperkingen etc.”

Het belang van Responsive Webdesign

Tot voor kort was het gebruikelijk om websites te bouwen waarbij de content een vaste breedte had. Deze breedte lag rond de 980 pixels, ongeveer de breedte van het kleinste beeldscherm van een desktop pc. Als de website op een groter scherm werd bekeken bleef de breedte van de content gelijk maar was er meer van de achtergrond te zien. Op die manier zag de website er op verschillende monitoren ongeveer hetzelfde en toch aantrekkelijk uit. Toen de smartphones hun intrede deden werd er als alternatief op de standaard website een mobiele website ontwikkeld. Twee versies van één website dus.

Responsive webdesign maakt het mogelijk om een website in één enkele versie te optimaliseren voor verschillende schermresoluties. Een website kan zich aanpassen aan elke schermresolutie zonder te korten op functionaliteit en content.

De content van de site bestaat uit losse elementen. Door deze niet op een vaste plek te zetten en schaalbaar te maken kan de website zich aan elk formaat aanpassen. Het is ook mogelijk om bepaalde elementen helemaal niet te tonen bij een bepaalde schermresolutie. Door media query’s uit te voeren kan het apparaat waarmee de website word bezocht geïdentificeerd worden. Op basis hiervan wordt de juiste content en vormgeving getoond.

Wat er er wel en niet wordt getoond wordt en in welke volgorde, wordt gebaseerd op basis van de behoeften van de gebruiker. De content op je website is er immers voor de bezoeker en deze moet op elk apparaat snel en gemakkelijk de gezochte informatie kunnen vinden.

De nieuwe standaard?

Door de toename van apparaten om online informatie te bekijken wordt het steeds belangrijker om deze informatie op de juiste manier aan te bieden. Responsive design is zeker een oplossing maar of het de nieuwe standaard wordt zal in de toekomst blijken.

Zelf merk ik dat ik het prima vind om de normale site op mijn smartphone te bekijken. Deze verschaalt immers automatisch naar en kleiner formaat. Op het moment dat ik een aangepaste versie van een website te zien krijg heb ik het idee dat ik informatie mis. Maar misschien ben ik nog niet responsive en moet ik mij nog aanpassen aan de nieuwe ontwikkeling.

Hier enkele voorbeelden van Responsive Webdesign.

Wat vind jij van Responsive design? Geef hieronder je commentaar.

Recente berichten
Neem Contact op!

Benieuwd naar wat Hello World voor jou kan betekenen? Neem contact op!

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken